Toughbook sætter spor i norsk skisport

Skiløb betyder som oftest strenge minusgrader i både snevejr og skarp sol. Et så hårdt og skiftende miljø kan tære på trænernes elektroniske udstyr, som er nødvendigt for, at de kan holde overblik over skiløbernes performance, hvor få sekunder er altafgørende.

Biatlon, der kombinerer skiløb med skiskydning, er populært som aldrig før. Et af de lande der gør det rigtig godt er søsterlandet Norge. Med et hav af medaljer i bagagen og en ambition om at blive top to ved VM i 2017 er det et hold, der er værd at holde øje med.

Men det er ikke blot på ranglisten, at de norske skiskyttere lægger sig i førerfeltet. Også på den digitale front er de langt fremme. I seks år har trænerne brugt robuste Panasonics Toughbook CF-19 til at følge deres løbere, og det har gjort en verdens til forskel och nu har de övergått till att använda Toughbok CF-20 samt Toughpad FZ-G1.

”Tidligere brugte vi almindelige computere til coaching udenfor. Vi måtte medbringe stativ og en kasse, som vi kunne folde ud og placere computeren indeni. Meget ufleksibelt. Nu kan vores trænere løbe ved siden af ​​vores skiløbere med Toughbook under armen,” siger udviklingschef Per Arne Botnan fra Norges skiskytterforbund og uddyber:

”De robuste tablets, vi bruger i dag, har en virkelig god batterilevetid, de kan holde en hel dag uden problemer, selvom det er minus 15 grader. Vi skal heller ikke længere tænke på, om det regner, sner, eller om solen skinner fra en skyfri himmel. Den virker optimalt i al salgs vejr.”

Trænerne bruger deres Toughbook-enheter til at holde overblik over løbet og se, hvordan de enkle skiløbere performer undervejs. Det giver dem samtidig mulighed for at give real-time feedback til skiløberne om deres position, hvilket især er vigtigt efter det sidste skud, hvor de skal give den fuld gas på vej mod målstregen.

”Det er virkelig vigtigt for skiløberne at vide, hvor de er i forhold til deres nærmeste konkurrenter – på det tidspunkt handler det om sekunder og tiendedele. Uden de rette oplysninger kan en skiløber nemt falde fra førstepladsen til plads nummer 30. Derfor skal vores udstyr kunne fungere, uanset om det regner, blæser, sner eller solen brager igennem,” siger sportsdirektør Morten Aa Djupvik fra Norges skiskytterforbund.

 

Se videoen her