Phone number: (+45) 43 20 08 00

Fremtidens soldat er digital

Tablets, smartphones og smartbriller er godt på vej til at blive faste bestanddele i danske soldaters kampuniformer. Fremtidens soldat er nemlig bevæbnet med elektronik for bedre at kunne fokusere i kampsituationer.

Både kort og kompas er pakket godt væk. Radiomeldingerne er færre. I stedet bliver kalke og kommandoer i større omfang kommunikeret ved hjælp af tablets, som efterhånden er blevet en fast bestanddel i danske soldaters kampuniformer på lige fod med hjelme og fragmentationsveste. Og elektronik vil i fremtiden spille en større og vigtigere rolle for danske soldater, når de er på opgaver. Digitale enheder er nemlig særdeles nyttige værktøjer i kampsituationer, og de kan skærpe soldatens evne til at fokusere på selve kampen.

”På deres devices kan soldater lynhurtigt modtage meldinger og se, hvor både venner og fjender er i forhold til dem selv. Dermed kan de nemmere holde fokus på kampen,” siger Jimmy Mogensen, produktchef for Precision Technic Defence i Danmark – en førende leverandør af taktisk udstyr og systemer til forsvaret i blandt andet Danmark, Tyskland, Australien og England.

Det er i særdeleshed delingsførerne, som har brug for et højt informationsniveau, når de skal lede de respektive delinger. Her kan Kompagnichefen fra en position i ro og mag tegne kalker og sende dem på én gang til de enkelte delingsførere i stedet for radiokommunikation med manuelle indtegninger med kort og kompas. Med teknologien i hånden minimeres risikoen for misforståelser og fejl. Med de utvetydige meldinger kan delingerne holde et højt tempo i kampsituationer og reagere hurtigt på fjendens bevægelser. Derfor er det også vigtigt, at computerenhederne er hårdføre og kan klare ekstreme forhold som hård kulde, varme og slag. Går enhederne i stykker, må soldaterne i stedet ty til blandt andet kort og kompas og må nedsætte tempoet i kampen.

”Vi leverer enheder som Panasonic TOUGHBOOK til det danske forsvar, for soldaterne kan behandle disse enheder ret hårdt, uden de går i stykker, og de er pålidelige i en kampsituation,” siger Jimmy Mogensen.

Senest har Precision Technic Defence leveret flere end 200 TOUGHBOOK enheder til det danske forsvar i form af TOUGHBOOK M1. Modellen kan bruges som en helt almindelig tablet, men lever samtidig op til den amerikanske militærstandard MIL-STD-810G, hvilket vil sige, at den er ”combat ready” og kan modstå slag, vibrationer, ekstreme temperaturer og luftfugtighed. Og så er den IP65-certificeret, hvorfor den er totalt støvtæt og kan modstå vandstrømme med lavt tryk.

Soldater stiller store krav

At Panasonics TOUGHBOOK er et populært valg skyldes blandt andet, at de kan tilpasses og imødekomme nødvendige og skrappe krav. Det gælder forhold som holdbarhed, skærmens lysstyrke, at den er lydsvag og ikke mindst muligheden for at betjene tabletten med handsker på.

Derudover skal de være solide nok til at holde til hårdhændet behandling i forbindelse med den daglige brug og ildkamp. Her er der ikke ligefrem tid til at passe på en tablet eller kablerne, der forbinder til soldatens radio, hvorfra informationer bliver sendt og modtaget. Skærmen skal desuden være lysstærk, så billedet er tydeligt i meget solrige omgivelser, og samtidig skal lysstyrken kunne drosles så meget ned, at lyset fra skærmen ikke afslører en deling på natmission.

”TOUGHBOOK er kendt som en god device: De er brugervenlige, de er meget robuste, og så sidder de godt fast på soldaten, der nemt kan komme til den med handsker på,” forklarer Jimmy Mogensen.

Hos Panasonic er de stolte over samarbejdet med Precision Technic Defence, der har 30 års erfaring i branchen og flere medarbejdere med adskillige militærudsendelser i rygsækken.

”Precision Technic Defence er en værdifuld partner, som har stor praktisk erfaring med de krav, en soldat stiller til sit udstyr. De har indgående kendskab til de faktiske brugssituationer og ved, hvad de taler om og leverer på den baggrund kvalitetsløsninger,” siger Stefan Lindau, der er nordisk direktør for Panasonic Mobile Solutions Business Division.

 

Hovedet skal op fra skærmen

I dag har soldaterne primært en tablet koblet til en radio, men det er kun begyndelsen på det digitale kampudstyr. Det bliver oprustet med flere mobile enheder som tablets i varierende størrelser og smarte briller til udvalgte soldaterenheder som specialstyrker. Her bliver en del af oplysningerne om venner og fjenders placering vist på brillens glas ved hjælp af augmented reality, så soldaterne ikke behøver rette blikket mod en skærm.

I stedet kan de i brillens glas se de vigtigste informationer og samtidig have udsyn over det område, de befinder sig i. Derudover skal paletten af computerenheder udvides, så den enkelte enhed passer til den pågældende soldats behov. Delingsførere har eksempelvis brug for den store skærm fra en tablet, da det gør det nemmere at læse kort, mens menige soldater har brug for færre informationer og kan nøjes med mindre enheder i telefonstørrelse. Og fremtiden vil kun byde på flere enheder og mere avanceret software.

”Den digitale soldat er stadig i sit tidlige stadie. I Danmark er vi ret godt med, og der vil komme flere enheder tilpasset den enkelte soldats rolle, så denne har det rette informationsniveau – hverken for meget eller for lidt,” siger Jimmy Mogensen og uddyber:

”Lige nu er hovedet meget nede i skærmen, og den største udvikling er nok, at vi i fremtiden skal have devices, så vi kan få hovedet op og se fjenden.”